Karácsony előtti gondolatok

 2008.12.14. 17:39

 

 Tíz kerek nap múlva itt a karácsony. Mindenki lót-fut az eltervezett-elképzelt ajándékok után. A boltok kínálata széles skálán mozog, az áruféleségek mennyiségétől és a vásárlóktól mindenhol nagy a zsúfoltság. Átalakultak ajándékozási szokásaink, "trendi" lett napi használati cikket adni ajándékba a fa alá. Az ajándék tárgya, értéke függjön a két ember (ajándékozó és ajándékozott) kapcsolatától. Másképpen kel megítélni egy munkahelyi kollegális kapcsolatot, másképp egy jó szomszédot és megint másképp egy közvetlen családtagot. Az adott kapcsolat érzelmeken alapúló bensőségessége, tartóssága nagyban befolyásolja (befolyásolhatja) a kiválasztott ajándék értékét, az azzal szerzett öröm milyenségét.

Könnyebb dolog a családon belüli adok-kapok. Együtt élnek, együtt gondolkoznak, közösen oldják meg a teendőiket. Az együttlét - és nem az egy helyen lét - eleve szorosabb kapcsolatot feltételez. Ismerik egymás gonjait, bajait, az ezzel kapcsolatos terveiket és az ehhez szükséges -vágyott- anyagokat, eszközöket. Csak figyelnünk kell egész évben egymásra és ilyenkor csak el kell indúlni a kihallgatott, megtudott vágy tárgya után.

Valószínűleg könnyebb úgy elindúlni vásárolni, hogy tudja az ember: mit akar venni. A gond akkor van, ha sem az anyagi-pénzügyi erőforrás, sem az ötlet nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre.

Ilyenkor kell elővenni a kreativitást és kézügyességet. Szinte fillérekért beszerezhető olyan nyersanyag, félkész árú és csomagoló anyag, amelyel apró, kedveskedő ajándékainkat elkészíthetjük, egyénire szabhatjuk és mivel személyesebb, talán az öröm is nagyobb, őszintébb lesz a fogadó oldalon.

Kimeríthetelen tárház áll rendelkezésre az internetes kapcsolattal rendelkezőknek. ( Persze feltételez némi befektetést is, úgymint nyomtató, papír, festék kellékek.) Kérhetjük szakember segítségét is, de kisebb csoportok (iskolai, munkahelyi) tagjai is összefoghatnak költségtakarékos megoldások érdekében.

Az ünnep előtti rohanás után higadjunk le, készüljünk konkrétan az ünnepre. Fogjuk meg egymás kezét és legyünk együtt ( nem egy helyen) karácsonykor szeretteinkel.

Boldog, békés karácsonyt mindenkinek!

 

Címkék: karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://buszista.blog.hu/api/trackback/id/tr51822668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása