Sietős emberek

 2008.12.14. 13:32

Sokat közlekedem a főváros útjain és ilyenkor tapasztalok egyet-mást.

Életkoromnál fogva (51) a nyugodtabb, megfontolt emberek közé tartozom, ennek ellenére a szabályok adta lehetőségeken belül törekszem a leggyorsabb haladásra. Mivel teherautón dolgozom, sokesetben a rakomány tömege vagy instabilitása határozza meg elinduláskor a gyorsúlási sebességet.

Ismerve az utakon tapasztalható vezetői magatartásokat, én azon csodálkozom, hogy csak ilyen "kevés" baleset következik be. (Egy is sok.) Az irányjelző használatáról rég leszoktak az emberek, a féket az utolsó pillanatban használják. Ez személykocsival közlekedve kisebb bajt okoz, hiszen biztonsági övvel be vannak kötve, esetleg kapaszkodnak, végső esetben ott van a légzsák.

De mit csináljon az árú?

Címlistás kiszállításnál az árú (rakomány) elhelyezése - az egyenletes terhelés,tengelynyomás kialakítása - nem túl bonyolúlt feladat, de a lerakási sorrend sok esetben nem teszi lehetővé, hogy a méretek figyelembe vételével rakodjak.

Így fordúlhat elő, hogy hirtelen fékezésnél nagyobb kár keletkezik (keletkezne) a szállított termékben, mint abban az eszközben, ami a hirtelen fékezést kiváltotta. Még nem mentem neki senkinek, de nem fogok elcsodálkozni azon se, ha ez bekövetkezne. Minden centiméter helyért "harc" folyik. Egyszerre két autó akar elindúlni ugyanabból a sávból,( hogy hogy kerűltek egymás mellé, az másik kérdés) semmibe veszik a kanyarodási- besorolási szabályokat. Érdemes megnézni egy-egy reggel, hogy milyen hajmeresztő atrakciókat követnek el egyesek a Róbert Károly krt. felől érkezők az M 3-as felé a Kacsóh Pongrác úti kijárónál.

Az utóbbi időben észrevettem az "erő" fitogtatását. Jópár terepjáró vezetője (tisztelet a kevés kivételnek) azt hiszi, hogy az autó megvásárlásával (liesingelésével) előjogokoat is vásároltak. Nem irigylem őket, de a szabályok "mintha" egyformán vonatkoznának mindenkire. Nem is az autó tipusokkal van problémám, hanem a vezetőik mentalitásával. Lehet,hogy a kettő összefügg, kisteljesítményű autókkal kevésbé erőszakosak az emberek.

Jelenség kezd lenni a jogosulatlan előnyszerzés (erőszakkal is), a szabályok semmibevétele. Tudom: az idő pénz!  

(A kórházakban töltött idő is pénz ?)

Címkék: közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://buszista.blog.hu/api/trackback/id/tr39822211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása